Beyefefendinin keyfi öyle istedi, egosu ağır bastı. Odasına çağırdı ve dediki : 
“SENİNLE ÇALIŞMAK İSTEMİYORUM, YARIN İŞE GELME”  
Planlamaya bakarmısınız.Aniden, şok edici bir işten çıkarma eylemi. Bunu yazılı değil SÖZLÜ söylüyor hemde. Üstelik sinirli bir beden diliyle ve seni küçümseyerek..
Tabi çalışanın senin kölen ya, iş kanununu sen yazdın ya. Tehdit et, taciz et ve kov..
Önce bi sakin olalım arkadaşım. Hiç kimse emeğine saygısızlık yapamaz.
İlk adım olarak, yöneticin seni onur kırıcı bir şekilde SÖZLÜ olarak işten çıkarıyor ancak belge vermiyorsa hemen noter aracılığıyla ihtarname yolla, işini sağlama al !.  
İhtarname çekersen, seni sözlü olarak işten çıkaran yöneticinin daha sonra “iki gün üst üste işe gelmeme” iddiasıyla devamsızlık tutanağı tutmasına ve sahte bir (tazminatsız) iş akdi fesih yapma tuzağına karşı önlem almış olursun.  
Al sana birde ihtarname örneği ;  
“.... tarihinden bu yana işyerinizde çalışmaktayım. Yöneticim ......... tarihinde bana “Artık seninle çalışmayacağız” dedi ancak tarafıma işten çıkarıldığıma ilişkin yazılı bir belge vermedi. İşbu ihtar aracılığıyla iş akdimin tarafınızca sözlü olarak feshedildiğini not düşer, yasal hak ve alacaklarımın 1 hafta içinde ödenmesini, aksi takdirde yasal yollara başvuracağımı tarafınıza ihtaren bildiririm”.  

İkinci adımın ne mi olmalı? Doğru arabuluculuk başvurusuna. Önce şunu bilki işyerinde altı ayını doldurduysan ve şirkette en az otuz çalışan varsa “İş güvencesi” kapsamındasın demektir. İş güvencesi demek artık sahne devletin demektir. İşverenin seni yazılı veya sözlü olarak keyfi kararlarla, dayanaksız, kanıtsız, tanıksız işten çıkaramaz demektir. İşten çıkarırsa İşe iade davası açma hakkın var demektir. Bunun iki sonucu var.
1. Açtığın iş davasını %98 oranla kazanacaksın ve aynı görevle hatta güncel maaşınla işine geri döneceksin. 
2. İşe kabul edilmezsen, en az dört net dört brüt maaş tazminat kazanacaksın.

Bunun gibi keyfi işten çıkış prosedürlerinden en çok zarar gören sayın işverenlerimiz ve üst yönetimlerimiz; müdürlerinizin iş sözleşmelerine “ İşyeri avukatına veya insan kaynakları departmanına danışmadan uyguladığınız hukuksuz işten çıkışların yüksek mahkeme giderleri tarafınızdan rucü edilecektir” maddesi eklerseniz hem ağır iş davası maliyetlerine karşı önlem almış olursunuz hem de şirketiniz mutlu çalışanlarıyla, yüksek satış ve üretim hedeflerine ulaşmış bir kurum olur bence..

Erkan Eken
Grup İnsan Kaynakları Müdürü

1970 Bakırköy doğumluyum. Anadolu Üniversite İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümleri mezunuyum.

İş yaşamı ve Hukuku, İş sağlığı ve Güvenliği Sertifikalarına sahibim.

22 yıldır İnsan Kaynakları Mesleğini icra ediyorum. Şirket stratejisine göre İnsan Kaynakları sistemi oluşturma, Personel norm kadro ve işe alım prodesürleri, Performans değerlendirme sistemi, Personel motivasyon, Oryantasyon, Ücret Değerleme, Kariyer yönetimi, Personel Eğitim yönetimi, Personel bütçe çalışmaları, ISO 9001, 14001, 45001, 50001 ve 17025 kalite standartlarının uygulanması ve yönetilmesi, Bordro Özlük işleri, işten çıkış süreçleri yönetimi, iş hukuku, Sosyal güvenlik mevzuatı, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 6631 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu konularına hakimim.

Bu gönderi için bir yorum yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar